Hoe selecteer je de juiste kandidaten voor jouw salon

De uitdaging voor veel salon managers is om aantrekken en behouden van kwaliteitkappers met specifieke ervaring op het gebied van snijden, kleuren, detailhandel, etc. Maar veel van ons die geconfroteerd worden met de taak van werven en aannemen, zijn niet volledig bekend met de complexiteit van deze taak!

 

Deze handleiding biedt een aantal praktische richtlijnen voor het selecteren van de meest gekwalificeerde kandidaten voor de baan, met inachtneming van eerlijke werkgelegenheidsdoelstellingen voor uitmuntentheid en diversiteit. 

 

Het selectieproces

Succesvol selecteren komt door het maken van bewuste management keuzes en begint met het opzetten van een wervingsplan dat een eerlijk aanneemprocres garandeert. Als u een plan hebt, stelt u een open en consistent aantal maatregelen in, die de richting geven om de selectiebeslissing te bereiken.

 

Functietitel

Wees specifiek in het definieren van de functietitel en gebruik vaktechnische termen.

 

Ontwikkel een wervingsplan

Het werkvingsplan legt de basis voor het identificeren van de kandidaten die passen bij de functie en het bedrijf. De juiste zijn voor een positie wordt gedefinieerd door niet alleen met vaardigheden en kennis de functie te vervullen, maar ook de mogelijkheid om succesvol in de saloncultuur te kunnen werken. Met een perfecte functieomschrijving, waar de bedrijfscultuur naar voren komt, zullen kandidaten die reageren al een goede match hebben gezien met uw salon. 

 

Een wervingsplan moet de minimale vereisten schetsen om goed te zoeken en bij het boordelen van aanvragen. Dit zijn specifieke vaardigheden en kenniscriteria. Dit houdt niet alleen het proces eerlijk en gelijk, maar helpt ook de salon manager voor ogen te houden waar de salon naar op zoek is bij het beoordelen van een divers assortiment van CV's. 

 

Overige criteria voor de selectie kunnen zijn :

 • Publiekelijk contact
  Het vermogen om tact te gebruiken, om effectief te communiceren met klanten en collega's, om procedures duidelijk en efficient aan klanten uit te leggen.
 • Flexibiliteit
  Het vermogen om gedrag aan te passen aan de situatie, prioriteiten opnieuw te evalueren en nieuwe ideeen aan te bevelen wanneer nodig.
 • Algemene vaardigheden
  Praktische vaardigheden moeten het verwachte theoretische niveau van een kapper weerspiegelen.
  Dat gezegd hebbende, is het ook belangrijk om te onthouden dat vaardigheden en kennis niet kwatificeerbaar zijn zoals de veel voorkomende praktijk om jarenlange ervaring en opleiding te hebben genoten. 

Screening

Na de sluitingsdatum van de wervingscampagne moeten de kandidaten worden beoordeeld aan de hand van de hierboven genoemde minimumeisen. Bij het shortlisten van potentiele kandidaten in het nuttig en in sommige gevallen verplicht alle belanghebbenden in het proces op te nemen - dit biedt grotere diepte en breedte aan de besluitvorming bij het beoordelen van potentiele kandidaten en het maken van deze definitieve selecties.

 

Nadat u de potentiele kandidaten hebt geidentificeerd, wordt het aanbevolen om een definitieve doorloop te doen om 1) te controleren of de kwalificaties, ervaring of opleiding overeenkomen met de vereisten en 2) als een bedrijf voldoet u aan elke diversiteit of gelijke kansen.